Descobrint un món d'infinites possibilitats

La Pissarra Digital Interactiva


Avui ha sigut el primer dia d'exposicions i debat a partir dels temes que havia escollit cada grup.  El tema que nosaltres hem escollit tracta  la Pissarra Digital Interactiva, la qual hem estat analitzant la seva utilitat per tal de presentar-la a les nostres companyes amb aquesta presentació.

La pissarra interactiva és un sistema tecnològic integrat per un ordinador connectat a Internet i un video-projector. Les imatges que es veuen es projecten sobre una pantalla de grans dimensions, la qual mostra el monitor de l’ordinador, és a dir, és una projecció del que nosaltres veiem a la pantalla de l’ordinador però de grans mides.

A més de presentar la PDI, també hem exposat les pràctiques que es proposaven en el Moodle a fer a partir de l’ús d’aquesta. Les pràctiques consistien en tractar els números, els contes i l’entorn.

Els objectius de les pràctiques són:

-     Desenvolupar l'atenció i els sentits
-     Entendre els fenòmens que els envolten
-     Adquirir hàbits socials i higiènics
-     Reconèixer les formes posicionals
-     Reconèixer els nombres i les lletres

En relació amb el currículum d’Educació Infantil, hem volgut destacar que respecte la pràctica de la PDI i els contes, es desenvolupa els objectius del currículum   Curiositat, interès i gaudi davant les creacions musicals, visuals, literàries, audiovisuals, plàstiques, obres escèniques, usant estratègies per escoltar, mirar i llegir i  Utilització d'instruments tecnològics i d’expressió audiovisual en els processos creatius per crear històries, dibuixar i pintar amb editors gràfics i multimèdia. Per un altre costat, respecte la pràctica que treballa la PDI i l’entorn, cal destacar del currículum l’objectiu següent: “exploració de diferents instruments: llapis, retoladors, pinzells, ratolí i teclat d'ordinador, i tampons, per produir missatges escrits o gràfics( en aquest treball ens centrem en la pissarra com un instrument més a treballar)”
A més, també ens hem plantejat com cal treballar els continguts de la PDI, i hem conclòs que en l'exposició dels continguts, els mestres tenim el paper principal. Això no vol dir que els/les alumnes siguin passius, al contrari, han de participar-hi de manera activa. Les pràctiques es poden fer des del mateix ordinador, però si es disposa d'una pissarra digital interactiva  l'alumne/a pot assumir un paper més destacat.


Després d’haver aprofundit una mica més en la informació de la qual disposàvem en la pàgina web, podem extreure unes conclusions sobre la pissarra digital interactiva fins a adonar-nos que:
Les pràctiques que hem proposat només són una petita mostra de tot el que és pot treballar amb la PDI. Amb el pas del temps aniran apareixent cada cop més recursos, i més variats per treballar amb aquesta eina, tot i així és important que hi tinguem un primer contacte per començar a familiaritzar-nos amb un recurs que promet cobrar cada cop més protagonisme dins les aules d’Infantil.
La pissarra digital interactiva com a recurs didàctic és molt útil per treballar la tecnologia a l’aula ja que ens permet combinar recursos digitals amb l’escriptura i el traç de sempre. Per tant, no es deixa de treballar la psicomotricitat fina i la precisió, que tanta por es té de que es perdi amb l’ús dels teclats i el ratolí.
No podem oblidar que es poden treballar continguts relacionats amb totes les àrees del currículum.
Hem de tenir en compte que la pissarra digital interactiva és un recurs més, que  no se n’ha d’abusar, i que no ha de ser l’únic que es treballi. Es tracta de tenir un ampli ventall de recursos /maneres de treballar dins de l’aula per poder atendre a totes les maneres d’aprendre, i que les classes siguin el més productives possible. Mai ha de suplir altres recursos ni maneres de treballar, sinó complementar-los i treballar els conceptes d’altres maneres.

Per últim, les preguntes que hem plantejat en la nostra presentació han generat un debat ben interessant sobre si la pissarra digital comporta més aspectes positius o negatius. Les qüestions que hem plantejar són:

- La pissarra és realment una eina col·laborativa, o és difícil que mantinguem l’atenció de tots els nens, i que participin tots igual? Aquestes activitats no estan més adreçades cap al treball individual?
- Ajudarà la pissarra digital interactiva a que els coneixements adquirits pels alumnes tinguin més transcendència que els que podien aprendre amb els llibres de text habituals o les típiques fitxes?

Des de la meva perspectiva, cal tenir en compte tots els aspectes d’aquest recurs, i com ja he explicat amb les conclusions que hem exposat, crec que cal utilitzar-lo com una eina més de classe, amb potencial d’aprenentatge, no del tot col·laboratiu, que cal valorar la seva necessitat a l’aula abans d’incloure-la, ja que potser hi ha recursos TIC que ens són més necessaris encara.






0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada