Descobrint un món d'infinites possibilitats

Les TIC, una eina per viure i per aprendre.

Avui hem tingut l'ocasió d'assistir a la xerrada d’aquesta assignatura anomenada “Les Tic, una eina per viure i aprendre”.
Dues mestres d’una escola de Vic ens han estat explicant la seva visió dde l’educació i les Tic. Així, ens han afirmat que conviure a l'escola implica aprendre a observar el nostre entorn juntament amb els altres, i per tant canviar la manera de veure l'entorn i raonar. Des del moment que neixen els infants aprenen, i els adults donen significat simbòlic al seus primers balbuceigs donant-los rellevància. A l'escola també tractem de donar importància a allò que veiem important per a destacar-ho o per canviar aquelles coses que no es agraden.

En l'exposició han nombrat els estudis de Vigotsky i Piaget, per tal d'explicar les teories d'aprenentatge. Els dos autors valoren el llenguatge i l'interacció amb els altres per entendre el que succeeix al nostre voltant, és a dir, donen un caràcter social al procés d'aprenentatge, tan imprescindible per a poder adquirir coneixements.

Cal destacar que el joc, l'observació i la imitació tenen un paper fonamental en el desenvolupament dels aprenentatges del infant.

Les TIC són a tot arreu, i els nens ho veuen i ho viuen. L'escola ha d'incorporar-les i aprofitar-les tenint en compte que els nens i nenes ja les coneixen.

Actualment, els infants troben totalment normal la presencia de les tecnologies, hi conviuen i les fan servir sense por.

És important que els mestres coneguin adequadament la xarxa i les seves possibilitats tenint en compte els seus avantatges i inconvenients per tal de poder respondre a les demandes dels infants, per exemple en les situacions en que es va a l'aula d’informàtica amb un grup d'alumnes cal que el mestre prengui el control i pugui respondre a les necessitats. Cal que el mestre potencií les situacions en que l'infant treballa sol amb l'ordinador, procurant que sàpiga utilitzar el ratolí i tractant de proposar activitats relacionades amb les TIC amb el màxim potencial d'aprenentatge, adequant-se a les característiques dels infants, tot buscant la zona de desenvolupament proper.

M’ha agradat la idea que han comentat de que la intel·ligència dels nens està a la punta dels dits: els infants aprenen bàsicament a partir del contacte amb els materials i els objectes a través de la manipulació i l'exploració. És important no centrar l'inclusió de les TIC únicament amb una PDI o amb un ordinador: cal utilitzar tots els recursos sense dependre només d'un, de la mateixa manera que les TIC només són una eina més de l'aula, mai l’única.

L'ordinador, en els moments que es treballa en parelles, permet que s'estableixin relacions interpersonals entre els nens i nenes de l'aula, fet que resulta positiu. Així, un ordinador permet enriquir-se, sobretot si es col·loquen nens del mateix nivell de coneixements junts, per tal a treballar a l'hora de mode equilibrat i en el mateix grau.

Treballar amb la PDI permet la interacció en gran grup i la intervenció en petits grups. Permet, per tant, la discussió, l'intercanvi d'opinions, posar-se d'acord, fer comparacions, etc.

Vull destacar que m'ha semblat interessant la visió de que tant l'ordinador i la PDI ens pot ser útil per a veure imatges de les nostres vivències i de situacions d'aprenentatge, a més de guardar les creacions dels infants.

M’ha resultat molt important l’aportació d’aquestes mestres respecte els desavantatges de la PDI: comporta tenir l'aula més fosca del que és habitual i els infants s'han d'acostumar a evitar les ombres produïdes pel canó de projecció. A  més, hi ha problemes de software: cada vegada hi ha més marques de PDI en el mercat i cadascuna té un software i una manera de funcionar diferent, per exemple hi ha que funcionen amb el dit i altres que amb un llapis especial. En les que funcionen amb el dit, els nens es important que no es recolzin perquè sinó deixa de funcionar. En canvi, el llapis especial és car i es trenca fàcilment.

Les mestres de l'escola ens han explicat com utilitzen elles les TIC a les seves aules: fan servir jocs de la web edu365, aprofitten la PDI per passar llista, creen presentacions PowerPoint per a explicar amb un suport visual els seus projectes d'aula a la resta del cicle i tenen un taller que treballa la llengua i plàstica a través de les TIC. A més, també utilitzen el programa JClic per a realitzar activitats. Aquesta escola té un ordinador per aula, dues aules d'informàtica i 6 ordinadors a l'aula de matemàtiques i ciències,  a més de disposar de PDI. Els infants s'emporten recopilacions d’àlbums amb fotografies, fets amb PowerPoint, per a les famílies.
També cal destacar que en aquesta escola fan servir les TIC per promoure l'apropament amb les famílies.
Així, les presentacions ens poden servir per a ensenyar en reunions amb els pares i mares imatges dels infants, àlbums escolars i de tallers.

Penso que aquesta xerrada ens ha ajudat a veure reflectides en un escola les idees que hem anat coneixent al llarg de l’assignatura, i a més m’ha aportat noves visions que desconeixia, sobretot de la PDI i els seus desavantatges.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada